Vabimo na izlet v tujino – Brenta

13. – 14.8.2011

Okolje prvovrstnih in edinstvenih polic – Popolnoma opremljene ferate in enkratna izkušnja – Izjemno navdušujoči razgledi – Divje stene, globoki kanjoni in varna hoja po policah ter označenih poteh

Via delle Bocchette

Za gorsko skupino Brenta so značilni ostri vršaci zgrajeni iz dolomitske kamnine, ki ležijo zahodno od mesta Trento.

Via delle Bocchette

Za območje med Lago di Garda in skupino Adamello ter Presanella, velja nenapisano pravilo, da so tam najlepše gorske police na svetu. In ne samo police. Še bolj je področje znano po tem, da se po njem vijejo najlepše ferate na svetu. Na splošno velja Brenta za eno najlepših dolomitskih skupin. Skupino Brenta, kot vse podobne dolomitske špice, odlikuje trdna skala, strme stene, vrtoglavi stolpi in stolpiči, od ostalih podobnih pa jo loči izrazito večje število polic in bolj kompaktne, manj izražene in razgrapane stene.

Via delle Bocchette

Prav gorske police pa so tista njena posebnost. V skupini je več veličastnih sistemov naravnih polic, za nekatere bi lahko mirno dejali, da so tako pravilne in zglajene, kot da bi jih izklesala človeška roka. Raztezajo in vlečejo se ena za drugo v dolžini večih kilometrov in to preko treh glavnih sten (vrhov) skupine. Te police so glavni magnet številnih pohodnikov iz vsega sveta. Ni zastonj izrek, da je poličasti sistem skupine Brenta oče vseh ferat! Skupino odlikuje tudi edini nacionalni park v Italiji, kjer še živijo medvedi in nekaj avtohtonih rastlin.

Vir: http://www.vertigopro.si/gornistvo/via_ferata/dolomiti_brenta.html

Avgusta se bomo po teh policah podali tudi mi. Obiskali bomo svetovno znano in pohval polno ferato Via delle Bocchette. Sestavljena je iz dveh delov: Via della Bocchette Alta in Via della Bocchette Centrale. Mi bomo obiskali obe.

Obeta se nepozabno gorniško doživetje! Obljubljamo tudi presenečenje… in to ni medved!

 


Program izleta v tujino:

Petek/Sobota, 12.8.2011 ob 23:59: Odhod iz Podnanosa (na placu). Sledi vožnja mimo Gardskega jezera in Trenta do znanega smučarskega središča Madonna di Campiglio (5 – 6 ur vožnje s postanki). Razdelili se bomo v dve skupini. Vsi bomo prenočili v koči Alimonta (2580m).

kozaZahtevnejša skupina (Feratarji):

Sobota: Madonna di Campiglio – koča Tucket (2272m) – Via della Bocchette Alta – koča Alimonta (2580m). Skupaj: 8–9 ur. Tu bomo prenočili. Na željo udeležencev lahko začetni (lažji) del poti do koče Tucket skrajšamo z gondolo (plačilo gondole naknadno)!

Nedelja: koča Alimonta (2580m) – Via delle Bocchette Centrale – Koča Brentei (2182m) – Madonna di Campiglio. Skupaj: 6-7 ur. 
Via delle Bocchette CentraleObvezna oprema: oprema za ferate (čelada, pas, samovarovalni komplet, vponke, pomožne vrvice, rokavice…), zaščita proti soncu (krema, pokrivalo), topla oblačila, hrana in pijača.
Opozorilo: tura je izjemno zahtevna in je primerna le za dobro izurjene, ki so vešči gibanja po zelo zahtevnih zavarovanih in izpostavljenih poteh. Potrebna je dobra fizična vzdržljivost, posebno v rokah. Ni za vrtoglave!

polzLažja skupina:

Sobota: Madonna di Campiglio – koča Brentei (2182m) – koča Alimonta (2580m). Od tu možnost različnih krajših in daljših lažjih pohodov. Skupaj: 4 – 5 ur. Tu bomo prenočili.
Koča Alimonta (2580m)Nedelja: povratek po isti poti v Madonno di Campiglio.
Obvezna oprema: pohodne palice, zaščita proti soncu (krema, pokrivala), topla oblačila, hrana in pijača.
Tura je primerna za otroke, starejše, zaljubljene, radovedne, osamljene, za ljubitelje medvedov, rožic in kač, skratka primerna je za vse, ki jim ni do hitre hoje, napetega železja in vrtoglavih prepadov.  Možnost potešitve lakote in žeje je izjemna, verjetnost žuljev pa majhna.
.

Nedelja 14.8.2011: povratek proti domu s postankom za kosilo. V Podnanos se vrnemo v poznih večernih urah.

Cena:

člani

nečlani

otroci, dijaki, študentje

60 €

70 €

50 €

Prijave sprejema Uroš Trošt, Orehovica 17, vsako soboto med 18:00 in 19:00 do 25.06.2011. Ob prijavi je potrebno plačati 30 EUR akontacije. Število mest je omejeno na 45.

Vodja: Martin Žvanut, tel: 051 631 612                      Pomočnik: Uroš Trošt, tel: 031 469 056
donca.donca@gmail.com                                                usatku@gmail.com

Julijska ferata PD Podnanos bo služila kot pripravljalna tura, zato pozivam vse kandidate, ki se nameravajo udeležiti izleta v tujino v zahtevnejši skupini, da se nam pridružijo. Preberi več…

 

downloadlinkBrošura o izletu

Powered by WordPress | Designed by: Best SUV | Thanks to Toyota SUV, Ford SUV and Best Truck