Vabimo na ferrato – Rateške Ponce

Rateške Ponce zgodaj zjutraj

Letošnja ferrata PD Podnanos se bo odvijala v nedeljo, 17.7.2011. Podali se bomo na prečenje verige Rateških Ponc.

Izhodišče bo dolina Mangartskih jezer (Belopeških jezer). Od tu se bomo preko “zloglasne ferrate” Via della Vita povzpeli do bivaka Tarvisio (Rob nad Zagačami) in nadaljevali pot preko Vevnice, Struga, Zadnje Ponce, Srednje Ponce na Visoko Rateško Ponco. Sledi spust po ferrati do koče Zacchi in naprej do izhodišča/zaključka.

Tura je izjemno dolga in naporna. Izvedljiva je le ob 100% lepem vremenu. Zahtevnost je odvisna od stanja varoval. Samega grebena od Vevnice do Visoke Ponce pa že nekaj let ne vzdržujejo več. Zahtevnost je v mejah, ki pritičejo Feratarjem. Zaradi izjemne dolžine ture dopuščam možnost dvodnevne izvedbe (16. in 17. julij) s spanjem na bivaku Tarvisio, ki se nahaja na eni izmed najlepših lokacij v vseh Julijcih (prekaša ga le bivak Suringar pod Montažem), v primeru lepega vremena se na tem mestu splača spati zunaj.

Skratka, o eno ali dvodnevni izvedbi se bomo dogovorili naknadno. V primeru lepega vremena bomo nagrajeni z neverjetnimi razgledi. Obeta se nam obilo adrenalina in feratarskih užitkov. Prikrajšani ne bomo niti za grebenske vragolije. Tine Mihelič pravi, da spada omenjeno prečenje med ene izmed najbolj velikopoteznih prečenj v celotnih Julijcih. Sam sem to turo že opravil in lahko povem, da te “zadane”.

Prijave sprejemam do 08.07.2011
na email: donca.donca@gmail.com oz. telefon: 051 631 612.
Število udeležencev je omejeno na 15.

P.S: tura služi tudi kot priprava na izlet v tujino za zahtevnejšo skupino.

Martin Žvanut
Powered by WordPress | Designed by: Best SUV | Thanks to Toyota SUV, Ford SUV and Best Truck