Vtisi: Izlet v neznano – Movraška vala

Izlet v neznano - Movraška vala

Drugo nedeljo v februarju smo se odpravili na izlet v neznano. Obiskali smo prijazno istrsko vasico, kjer je marsikatera hiša še danes ohranila značilne kamine ali kavade. Ker naj bi tu sadili murve, se je vasice oprijelo ime Movraž. Movraška vala je pokrajina, skrita med kraške hrbte vzhodnega predela slovenske Istre. V Movraški vali z obrobjem srečamo številne kraške pojave: suhe rečne doline, presihajoče jezero, ponore ter kraške izvire. Še danes se zgodi, da je v movraški vali jezero, saj se kraška narava vale kljub sanacijam požiralnikov in melioracijami ne vda in še vedno poplavlja. Podnanoški planinci, bilo nas je kar za cel avtobus, smo se iz Movraža povzpeli do cerkve sv. Kvirika nad Sočergo. Tam nas je pričakalo toplo sonce, ki smo ga izkoristili za kratek počitek in malico. Od tam smo se sprehodili po kraškem robu tik nad steno Veli Badin in kmalu prispeli do naravnega mosta. Naravni most se pne v dolžino šestih metrov, visok je štiri metre in je na več mestih že pošteno razpokan. Še bolj zanimivi pa so spodmoli, ki jim pravijo tudi ušesa Istre in so velika naravna znamenitost. Stena je visoka 28 metrov in nekateri od spodmolov imajo strop na sedemnajstih metrih višine. Z malo domišljije dobi stena podobo morskega vala. Sicer pa je zadrževanje pod steno omejeno zaradi gnezdenja ptic, prav tako je prepovedano plezanje.
Pot smo nadaljevali proti vasici Dvori in nato nazaj v Movraž. Ker je bila ravno pustna nedelja, smo se pri avtobusu posladkali še s slastnimi krofi.
Da ne bi bili prehitro v domačih krajih, smo zavili v Hrastovlje, kjer smo si ogledali eno najpomembnejših kulturnih znamenitosti slovenske Istre–cerkev sv. Trojice. Cerkev je bila zgrajena v 13. stoletju, okoli nje pa se razprostira dobro ohranjeno štirikotno taborsko obzidje z dvema okroglima obrambnima stolpoma. Cerkev krasijo freske in glagolski napisi iz 15. stoletja, najbolj znameniti del je Mrtvaški ples. Cerkev je uvrščena na seznam svetovne kulturne dediščine.
Po ogledu in krajšem postanku za kavo smo se zadovoljni ter polni lepih vtisov odpeljali nazaj v Podnanos.

Andreja Semenič


Oglejte si tudi GALERIJO!

Powered by WordPress | Designed by: Best SUV | Thanks to Toyota SUV, Ford SUV and Best Truck