Po tridesetih letih aktivno novim izzivom naproti

Planinsko društvo Podnanos je na rednem občnem zboru obeležilo trideset let delovanja.

Člani društva so se zbrali prvo februarsko soboto v gasilskem domu v Podnanosu. Kulturni program so oblikovali mladi kitaristi iz Podnanosa, moški pevski zbor Vidus ter voditeljica Maruša Trošt. Zbrane je najprej nagovoril predsednik društva Sandi Nabergoj. Povedal je: »Želja po nadaljevanju neke tradicije, druženju z istomislečimi ter želja po spoznavanju novih, še neodkritih doživetij, je vodila skupino ljubiteljev gora in narave, da so 11. decembra 1982 ustanovili Planinsko društvo Podnanos. Namen društva je bil, da bi organizirano vodili in vzgajali ljubitelje planin, ki jih v tem delu Vipavske doline ne manjka. Društvo je v začetku štelo štirideset članov, že v naslednjem letu se je več kot podvojilo. Samo dober namen, vztrajno in trdo delo ter pravilno zastavljeni cilji skozi vsa leta so botrovali uspešni zgodbi, kot je zgodba PD Podnanos«.

Planinstvo v Podnanosu zaseda pomembno mesto. Društvo je v vseh teh letih organiziralo veliko pohodov, prireditev in taborov. Številni med njimi so postali tradicionalni. Prvo nedeljo v novem letu se planinci zberejo na Konju, kjer odkrivajo »zaklad«. Vsako leto zakopljejo steklenico vina, ki jo spijejo naslednje leto. V februarju društvo organizira izlet v neznano. Vsako leto obiščejo nov kraj, za katerega udeleženci ne vedo vnaprej. V spomin na domačina Janka Premrla–Vojka društvo organizira zimski pohod po Vojkovih poteh na Nanos. Pohod začnejo v Podnanosu, sledi vzpon na Konja, mimo spomenika do Strgarjeve domačije ter naprej do Lovske koče. Pohod je zelo obiskan. Že vrsto let je državni praznik, 27. april, namenjen družinskemu pohodu. Udeleži se ga veliko planincev, predvsem zato, ker je primeren za vse generacije. Eden največjih projektov PD in mladinskega odseka je organizacija vsakoletnega planinskega tabora, ki je namenjen osnovnošolskim otrokom. Mladi planinci teden dni preživijo v naravi, spijo v šotorih, se družijo ter osvajajo okoliške hribe. Prav posebno mesto med pohodi ima tako imenovan izlet v tujino. Začelo se je leta 1995 z odpravo na Mont Blanc. V zadnjih letih so posamezni člani planinskega društva osvojili veliko najvišjih evropskih gora: Mont Blanc, Gran Paradiso, Grossglockner, Piz Bernina, Grossvenediger, Dachstein, Civetta pa še in še. Prav poseben čar teh izletov je tudi prijateljsko druženje planincev. Leta 1998 je PD prvič organiziralo gorski tek na Nanos v spomin na Fabjana Furlana, člana PD in alpinista, ki se je smrtno ponesrečil v steni Stenarja. Vsako leto se teka udeleži veliko tekačev in tekačic iz vse Slovenije in zamejstva. V zadnjih letih se udeležujemo pohoda Z Vertovcem v rojstni kraj slovenske himne, vpeljali smo pohod ob polni luni, za družine s predšolskimi otroki pa je organiziran dvodnevni tabor v bližnji okolici. Društvo že od ustanovitve vzpodbuja delo z mladimi. Tudi letos poteka planinski krožek, mladi so se udeležili tekmovanja Mladina in gore, kjer so dosegli lepe uvrstitve. Ob letošnjem praznovanju 120-letnice ustanovitve PZS jim je pripadla prav posebna čast, saj so z videoposnetkom sodelovali pri kulturnem programu.

Kratek pregled tradicionalnih akcij pa še zdaleč ne pove dovolj o vsem, kar člani društva počnejo.

Sandi je v svojem nagovoru povedal še, da je posebna vrednota društva prostovoljno delo, ki pa je v današnjem času premalo cenjeno. To postavlja društvo pred nove izzive, s katerimi se bo potrebo soočiti. Svoje misli je zaključil z verzi članice društva Ide Semenič:

»Lepo je imeti le lepe spomine
Na srečne in radostne dni,
Pozabiti treba okus je grenčine
Kakor, da tega nikdar bilo ni«.

Sledil je redni občni zbor, na katerem so bila predstavljena poročila o delu društva v letu 2012, mladinskega odseka, blagajničarke ter nadzornega odbora. Ob tej priložnosti so podelili priznanja v zahvalo članom, ki so v društvu aktivni že od vsega začetka. Prejeli so jih: Ivan Kodre, Jurij Koritnik, Bernard Volk, Marinka Curk ter Rina Bratož.
Društvu so ob tej priložnosti čestitali predstavniki ostalih društev v vasi, največ navdušenja pa je požela novica, da bo društvo od Krajevne skupnosti dobilo v uporabo svoj prostor. Po končanem uradnem delu je sledil ogled kratkega filma ter fotografij iz planinskega tabora Krn 2012. Pripravil jih je Miha Božič. Sledilo je prijetno druženje ob dobri hrani ter glasbi Mladih Šembidcev.

Seznam akcij društva v letu 2013 si lahko ogledate na spletni strani:
pd-podnanos.si/seznamakcij/akcije-2013.
Novost v tem letu je sodelovanje s PD Ajdovščina in PD Vipava pri organiziranju pohodov.

Naj ta zapis velja kot povabilo v našo družbo, na naš naslednji izlet. Prva priložnost bo že v nedeljo, 3.3.2013. Pojdite z nami po Vojkovih poteh na Nanos!

Powered by WordPress | Designed by: Best SUV | Thanks to Toyota SUV, Ford SUV and Best Truck