Vtisi: Izlet v neznano – Brda

Mimo briških vinogradov

Tradicionalni Izlet v neznano na drugo februarsko nedeljo je letos odpihnila burja, vendar samo za štirinajst dni. Planinci, nabralo se nas je okrog 40, smo se odpravili v deželo, kjer sredozemski vpliv omili še tako ostro zimo. Pokrajina gričev, vrh katerih stojijo strnjene in razložene vasi nas je pričakala v objemu sonca. Značilna je rodovitna zemlja, ki bogato obrodi češenje, breskve, oljke, fige in seveda tudi grozdje. Ja, to so Brda.

Kljub temu, da so blizu, jih nismo še nikoli obiskali. Našo pot smo začeli v vasi Dobrovo, ki je središče Brd. Po Briških gričih je speljanih več pešpoti. Poti so dobile ime po starih sortah češenj, ki so bile ali so še vedno prisotne v Brdih. Imena so zapisana tako, kot jih izgovorijo domačini. Poti so označene z usmerjevalnimi tablicami. Mi smo si izbrali del poti, ki nosi ime Kozanka. Pot nas je iz Dobrovega vodila do bližnje vasi Medana. Tam smo se ustavili pred rojstno hišo pesnika Alojza Gradnika. Elena nam je na kratko prestavila njegovo življenje in delo. Njegov sovaščan je bil Ludvik Zorzut, ki je kar nekaj svojih pesmi napisal v briškem narečju:

»Brda, Brda sladkozvočna,
gor čez brege, dol čez brajde,
koder sonce hodi, zajde,
srečna, radostna, poskočna.
Bister, zdrav je rod ob Soči,
žlahtna Brika toči, toči!« (L. Zorzut)

 

Od tam smo se podali med grički in vinogradi do vasi Biljana. Sprehodili smo se med ozkimi ulicami, nato smo se podali naprej proti Kozani. Pot se je najprej spustila v dolino, prečkali smo potok Končnar ter se nato strmo dvignili v Kozano, kjer nas je čakal avtobus. Ogledali smo si cerkev, ki je pomemben del briške sakralne arhitekture; posebno zvonik, za katerega je idejni osnutek za obnovo izdelal arhitekt Jože Plečnik. Pot nas je vodila nazaj v Dobrovo, kje smo si pod strokovnim vodstvom ogledali največjo slovensko vinsko klet Goriška brda. Sledila je kratka degustacija briških in vipavskih vin. Da se izlet ne bi končal prehitro smo si ogledali še naravno znamenitost, ki se nahaja zraven vasi Neblo.

Tam je potok Kožbanjšček izdolbel izredno slikovita korita po imenu Krčnik. Poznan je predvsem naravni most, ki je lepo zaobljen in gladek, saj ga je ustvarila deroča voda z brušenjem. Spada med najlepše naravne mostove v Sloveniji. Po ogledu smo si vzeli še nekaj časa za nabiranje prvih zvončkov. Zadovoljni ter polni lepih vtisov smo se odpeljali proti domu.


Nekaj utrinkov si lahko ogledate v GALERIJI.

Powered by WordPress | Designed by: Best SUV | Thanks to Toyota SUV, Ford SUV and Best Truck