Vabimo na “raziskovalni izlet”: Triglavca, koliševka Risnik, Divaška jama

Nedelja, 7. april ob 8:30 iz Podnanosa

Koliševka Risnik, ki se nahaja neposredno ob Divači, je udorica s strmimi stenami, ki je nastala z podorom stropa podzemne jame. Povprečna globina udornice je 72 metrov, njen povprečni premer pa 220 metrov. Vsa pobočja Risnika so stenasta, pod njimi pa so melišča, ki segajo do njenega dna. V zahodnem delu pobočja se pod steno v meliščih nahaja stožčasta globel. Posebnost udornice je ta, da skupaj uspevajo sredozemske in alpske vrste, kar je v naravi velika redkost.
.
Spodmol Triglavca je bil prizorišče obreda rodnosti, v katerem so staroverci prosili božanstvo Devo za rodnost in zaščito žit pred negativnim božanstvom Moro. Obred so pripravili jeseni, ko je dozorelo zadnje žito. Starešina, ki je bil neke vrste sveti mož, je iz malhe vzel zrnje žit: pšenico, rž in ajdo in jih stresel v škovnico obrednega kamna. Štiri dekleta – svečenice so se postavila okrog kamna, si odvezala pasove iz praproti in jih položila preko kamna. Po molitvi nekakšnih govornem ritualu je starešina z dvignjeno baklo zaokrožil okoli kamna, nakar so dekleta pobrala praprotne pasove. Posvečena praprot je rodbino varovala pred nesrečo, boleznimi, naravnimi ujmami in lakoto.

Divaško jamo odlikuje izjemno bogato kapniško okrasje, rjavo obarvano, ter kopasti stebri in stalagmiti, ki segajo do 20 metrov visokega stropa. Obiskovalci si ob obisku jame ogledajo Samotarjevo molilnico, Šipka sotesko, Dvorano kralja Matjaža s podrtim stalagmitom – spečim kraljem Matjažem, orjaški stalagmit po imenu Kralj Samo, udor Pekel, Sotesko slapov, Kalvarijo z gozdom stalagmitov in stebrov, razgledni rob Belvedere in Žibernovo dvorano. Največje bogastvo v jami predstavlja Zakladnica z številnimi belo – rdečimi zavesami, velikimi kristali in helektitnimi izrastki. Jama se zaključi z dvignjenim kapniškim rovom Nebesi in Nebeškimi orglami. Divaška jama je eden od najstarejših ohranjenih rovov reke Reke.

Cena ogleda Divaške jame je 5€ na osebo (enako za otroke in odrasle)
Ugodna varianta glede na redne cene!

Hoje ne bo prav veliko (cca. 3 ure), zato je pohod primeren za družine,
osnovnošolce in vse, ki imajo v sebi raziskovalnega duha.
Domov se vrnemo do 15:00.Cena prevoza: odrasli: 10€, dijaki, študenti: 5€, otroci: brezplačno

Prijave sprejema Milan Bratož do četrtka na 031 812 474.

Z vami bosta raziskovala: Milan Bratož in Marko Nabergoj

Naslednji pohod: Družinski izlet – Čaven, 28. 4. 2019

 

Powered by WordPress | Designed by: Best SUV | Thanks to Toyota SUV, Ford SUV and Best Truck