Raziskovalni pohod po Nanoških ledenikih

v soboto, 1. 6. 13 OB 7:30

izpred OŠ PODNANOS

Ogledali si bomo: Loški ledenik, ledenik Tri jamce, Mali Trški (Vipavski) ledenik, Veliki Trški (Vipavski) ledenik, Slapenski ledenik, Podraški ledenik in Sneženo jamo.

»Poročilo revirnega gozdarja I. Aichholzerja iz leta 1878 navaja, da so ledene jame prava narodna skladišča ledu v dobi milih zim, ko ga povsod primanjkuje. Pozimi leta 1863 so ga zvozili s Trnovskega gozda in Nanosa z vozmi in po železnici v Trst. Tu so led najprej razdrobili, nato pa spravili v sode. Te so postavili v večje sode, vmesni prostor pa zapolnili z žaganjem in soljo. Tako vskladiščen led so vozili s parniki v Aleksandrijo. Tam so prodajali 50 kg ledu po 5 do 6 goldinarjev ali celo za več. Če je bilo vreme ugodno, je prispel tovor na cilj brez izgub. Če pa je na poti začel pihati močan široko, je lahko znašala izguba 30 do 40 %. V mili zimi leta 1873 so izvozili precejšnje količine ledu tudi na Dunaj in v Budimpešto.«

Na pot se bomo odpravili z osebnimi avtomobili – šoferji so posebej dobrodošli. Prijave niso potrebne. Oprema: pohodniška. Skupne hoje bo največ 4 ure a se vrnemo šele pozno popoldne. Presenečenja niso izključena?!

Pohod ni primeren za majhne otroke. Za otroke od 10 let naprej pa samo v spremstvu staršev ali odrasle osebe. Pohod je na lastno odgovornost.

Lepo vabljeni na vsebinsko pester pohod – spoznajmo naravne zanimivosti, ki nas obdajajo.

Raziskovanje vodita: Ljubo Meden in Marko Nabergoj

Powered by WordPress | Designed by: Best SUV | Thanks to Toyota SUV, Ford SUV and Best Truck