Gore nad Gardskim jezerom, izlet v tujino

Večina, ko sliši ime Gardsko jezero najprej pomisli na Gardaland ali turistične destinacije ob jezeru, ki meri v dolžino več kot 50 in širino do 30 kilometrov, obala jezera je 3 krat daljša od  cele Slovenske obale na morju. Raznolikost krajev ob jezeru verjetno najbolj opazimo na severnem delu, kjer ob obali leži mondena Riva del Garda polna številnih turistov, le pet kilometrov stran pod mogočnimi stenami pa mesto Arco, raj za vse vrste plezanja. Gore na obeh straneh doline krasijo visoke strme stene, obe strani pa povezuje dolina vinogradov in nasadov kivija. Te gore,  ali »Hribovski Gardaland«, kot so jih pred leti poimenovali v Planinskem Vestniku, so bile tudi cilj letošnjega izleta v tujino Planinskega društva Podnanos.

Dvodnevni izlet je potekal 15. in 16. avgusta 2015. Najprej smo se zapeljali do kraja Pietramurata, kjer je izhodišče za eno najbolj poznanih ferat v teh krajih »Che Guevara«, po kateri se povzpnemo na Monte Casale 1631m. Velika ferata na nizko goro. Pet urnega plezanja se je udeležilo pet feratarjev.

Ostali so se zapeljali do gondole, ki jih je popeljala na Monte Baldo 2218 in se povzpeli preko travnatih pobočij do več vrhov gore. Ob jasnem vremenu je z  Monte Balda  eden najlepših razgledov na Gardsko jezero. Najbrž se je prvič v zgodovini naših izletov v tujino zgodilo, da je zahtevnejša skupina osvojila nižji vrh od ostalih.

Drugi dan je naše plane nekoliko spremenilo vreme, zato smo se vsi povzpeli iz Riva del Garda do cerkvice sv. Barbare, ki leži 600m nad mestom. Žal se zaradi občasnega rosenja nismo podali na ferato »Cima Sat«, kar bi postavilo še piko na »i«, že tako uspešnega izleta.

Ob spustu v mesto je sledilo krajši obisk plaže, tudi kopanje in seveda tradicionalno kosilo v režiji naše kuharice Jožice, ki je s pomočnicami oba dni skrbela, da smo polni moči z lahkoto osvajali vrhove. V dežju je sledil še krajši ogled mesta Arco.

Kot vsako leto smo poskusili na izletu združiti planinsko in turistično dejavnost, tako da lahko vsak v programu dobi nekaj zase.

 

Sandi Nabergoj


Galerija Izlet v tujino

Powered by WordPress | Designed by: Best SUV | Thanks to Toyota SUV, Ford SUV and Best Truck