Ferate nad Glinščico

V PD Podnanos smo se še v času meteorološke zime odpravili v »tri spomladanske ferate« nad Glinščico in doživeli topel skalni sprejem.

Dolina Glinščice je biser narave in naravni park v zaledju Trsta. Tam, kjer je reka Glinščica izdolbla pravo kanjonsko dolino, vidimo na eni strani krušljive apnenčaste sklade in na drugi strani prepadne stene začetka kraškega roba. Dolina je privlačna vse leto. Poleti je v njej hlad, v jeseni in pozimi pa, ko so skale v gorah zasnežene in jeklenice mrzle, je tu prijetna klima in raj za plezalce in pohodnike.

Osem članska zasedba feratarjev se je za ogrevanje lotila kratke verikalne smeri Zimske rože, ki se začne z 10 metersko lestvijo, v nadaljevanju pa ponudi nekaj lepih detajlov preko naravnih prehodov do vrha roba. Spust nazaj opravimo po vzporedni ferati Nos – smer je prav zaradi nosa zahtevna že pri vzpenjanju, toliko bolj seveda še pri spustu. Največji izziv pa nam je predstavljalo prečenje ferate Bruno Biondi, od koder smo imeli priliko od blizu opazovati helikoptersko vajo reševanje ponesrečenca iz stene.

Tudi sicer so omenjene ferati poligonskega značaja. Prednost teh smeri je ravno v kratkem, nekajminutnem dostopu, ki ti potem omogoča dve do tri ure gibanja v plezalnih poteh. Zadovoljstvo po opravljeni plezariji nas je navdahnilo, da naslednjič ponovimo zadevo, vendar takrat v obratni smeri in gotovo se bo odpl nov pogled.

Marko Nabergoj


GALERIJA

Powered by WordPress | Designed by: Best SUV | Thanks to Toyota SUV, Ford SUV and Best Truck