Družinski tabor na Taboru

Družinski tabor 2014

Tabor je dobrih 600 m visoka poseljena vzpetina na nekakšni planoti imenovani Vrhe, katere od Krasa ločuje rečica Raša, od Vipavske doline pa deloma potok Pasji rep. Čeprav ime Tabor izhaja iz časa Turških upadov so se tod zaradi strateške pozicije utrdili Rimljani, v prazgodovinski pa je bilo tu gradišče, konec junija letos smo se na istem mestu utaborili še planinci iz Podnanosa. Letošnji 5. dvodnevni družinski tabor, ki je namenjen družinam s predšolskimi otroki je potekal na Taboru nad Vrabčami in se ga je udeležilo 13 družin – 56 udeležencev.

Prvi dan smo si zadali za cilj osvojitev vrha Ter (673m), ki je najvišji vrh Občine Sežana. Čeprav nismo opravili velike višinske razlike, je bila 10 km dolga pot za malčke kar resen zalogaj. Zato smo si pot krajšali z raznimi aktivnostmi: ko je vzpon postal najbolj hud nas je Gabrijela Žgur zanimirala s pravljico o gozdnem škratu. Na vrhu Tera pod bori pa sta Erik Fabčič in Aleš Bratož s Kosovelovimi besedami pripravila kratek kulturni utrinek za starše. Na spustu je imel Marko Nabergoj krajšo orientacijsko lekcijo, katera je bila uvod v miselno družabno igro. Krožna pot nas je vodila na Veliko polje, kjer smo se pourili v kegljanju.

Po povratku v tabor nam je astronom Erik Černigoj buril domišljijo pri opazovanju sončnih peg, kasneje na večernem nebu pa je največ pozornosti požel planet Saturn z lepo vidnim obročkom. Večer smo zaključili kot se spodobi ob tabornem ognju, kjer so zadonele pretežno hribovske pesmi: Planike tri, Pod rožnato planino, Siva pot…

Skupinska fotografijaV nedeljo smo se spustili v vas Griže. Mašo, ki je zaradi prevelike udeležbe potekala kar pred cerkvijo sv. Martina, je daroval domači duhovnik Bogomir Trošt. Na taboru so potekale tudi razne družabne in športne aktivnosti, najbolj pa nas je izmučil nogomet, kjer smo v duhu svetovnega prvenstva res dali vse od sebe.

Da smo se imeli lepo in prijetno smo bili zaslužni vsi udeleženci, ker smo vsak po svoje poskrbeli za prijetno vzdušje in se prijeli dela po potrebi. Najbolj pa prav gotovo Boštjan Nabergoj – vodja tabora, Aleš Bratož – tehnični vodja z njegovo desno roko Brankom Troštom ter Janja Trošt – šef kuhinje. Po vsebini in številčni udeležbi je bil družinski tabor eden od bolj uspelih letošnjih društvenih aktivnosti in v valu navdušenja so se pojavljali pozivi k podaljšanju tabora vsaj za kakšen dan.

Povsod kamor greš dobiš kaj lepega, samo oči je treba imeti odprte. Tokrat smo se čudili nad stvarmi, ki so tako rekoč na domačem pragu. Kot planince, ki smo najbolj vajeni skale nas je tudi tokrat najbolj pritegnil kamen. A tokrat obdelan s človeško roko, pa naj je šlo za primere kraške renesanse ali novodobne umetnine lokalnih kamnosekov. Za najmlajše pa je ob vsem pestrem dogajanju bilo mogoče še najbolj vznemirljiva včerna priprava na spanje v šotorih.

Marko Nabergoj


Foto utrinke si lahko ogledate v GALERIJI.

Powered by WordPress | Designed by: Best SUV | Thanks to Toyota SUV, Ford SUV and Best Truck