Vtisi: Sfinga v Podnanosu

Sfinga

Projekcija filma Sfinga je bil v Podnanosu odmeven in odlično obiskan dogodek. Preko 140 gledalcev pretežno alpinistično gorniške srenje, od blizu še več pa od daleč, si je želelo ogledati film, ki ga odlikuje inovativni pristop, izjemni posnetki in zanimivo prepletena zgodba.

Sfinga

Uvodoma je predsednik Planinskega društva Podnanos Sandi Nabergoj predstavil zgodovinski okvir dogajanja v filmu in izpostavil pomembne mejnike v življenju Severne Triglavske stene začenši s predvojnim narodnostnim bojem za prevlado v steni med Slovenci in Nemci ter zaključi z Čopovim stebrom in Sfingo, kot zadnjima problemoma stene. V nadaljevanju našteje glavne odlike filma in v imenu gledalcev izrazi tudi velika pričakovanja. Slednje je utemeljil tudi z informacijo, da se je producentska ekipa pred dnevi vrnila s Slovaškega, kjer je na mednarodnem tekmovanju iz gorniškega filma zasedla prvo mesto.

Pred zbrano publiko je v začetku filma pa tudi po ogledu stopil scenarist in glavni igralec Gregor Kresal ter nas seznanil z ozadjem filma, specifiko snemanja, odgovarjal pa je tudi na vprašanja. Gregor Kresal je leta 1996 skupaj s soplezalcem prvič prosto preplezal Sfingo preko njenega obraza in tako ne samo potegnil najtežjo smer v slovenskih gorah, ampak tudi zaključil neko dobo in zgodbo… «Ojdip v Sfingi ne oslepi, ampak dobi še tretje oko. In Triglav ne bo nikoli več to kar je bil« M.Š.

V filmu se dopolnjujoče prepletata in na koncu celo združita v eno, dve časovno različni zgodbi o prostem in tehničnem plezanju. Klub časovni in tehnološki različnosti duh ostaja isti: hrepenenje, svoboda, tovarištvo, pogum, iskanje rešitve uganke – zgodbe. Epsko, emocionalno z močno simboliko.

Marko Nabergoj

Powered by WordPress | Designed by: Best SUV | Thanks to Toyota SUV, Ford SUV and Best Truck