Vabimo na raziskovalni izlet “Po porečju reke Nanoščice”

V nedeljo, 26.10.2014 ob 8.30 iz Podnanosa

Pohod ob reki Nanoščici:

Nanoščica je dobila ime po markantnem narivu gore Nanos zahodno od Postojne, izpod katerega v več povirjih izvira. Najpomembnejši izvir je Globoščak, z leve strani pa se v Nanoščico stekajo še potoki Žabovec, Podnanoščica (Šmihelski potok) in številni manjši potoki iz Zagonskih brd ter z desne potok Mrzlek pod Hraščami. Z južnega obrobja območja, na stiku z Orehovškim krasom dobi Nanoščica močan pritok Korentan, kjer je tudi zajetje za postojnski vodovod. Tako vodno okrepljena reka Nanoščica se pred Postojno zlije z reko Pivko, ki je na stiku z apnencem Postojnske gmajne v preteklosti izdolbla znamenito Postojnsko jamo.

Ogled Betalovega spodmola:

Betalov spodmol spada med najpomembnejša paleolitska najdišča v Sloveniji. V njem so bile odkrite najdbe (kamnita orodja, kurišča in ostanki lovskega plena) iz različnih obdobij paleolitika.

Obiskovan je bil tudi v mezolitiku (srednji kameni dobi). Iz tega obdobja je prevrtan jelenji zob, ki je služil kot obesek. Odkriti so bili ostanki različnih vrst živali. Največ kosti pripada jamskemu medvedu. V najglobljih plasteh so bili odkriti ostanki deningerjevega medveda, predhodnika jamskega medveda. Med izumrlimi vrstami so našli še jamsko hijeno, orjaškega jelena in kirhberškega nosoroga.

Vzpon na Prečno reber:

Koča Mladika stoji na južnem pobočju malo pod vrhom Pečne rebri (763 m). Zgradilo jo je PD Postojna in jo odprlo 7. julija 1957. Sprva je bila namenjena pionirjem, zdaj pa je prijetna razgledna izletniška točka. Od koče je zelo lep razgled na Postojnsko kotlino s Postojno in na gore, ki jo obdajajo. Na vzhodni strani vidimo obširna južna pobočja Javornikov, desno od njih greben, ki se vleče proti dolini Pivke s Savičem, Sv. Trojico in Velikim vrhom, zadaj pa se dviga Snežnik; na jugu so za Postojnsko kotlino gozdnati vrhovi Ravnika in Vremščica, še bolj proti jugu so Brkini in Slavnik; na zahodni strani se nad Postojnsko kotlino dviga hrbet Nanosa s Plešo in Suhim vrhom; severozahodno je gozdnata Hrušica s travnatim vrhom Sv. Lovrenc na južnem robu, za Hrušico pa vidimo Idrijski Javornik.

Oprema: pohodniška oprema, planinska obutev, baterijska svetilka, dobra volja…

Cena: odrasli: 8€, dijaki, študentje: 5€, otroci OŠ: brezplačno

Udeležba otrok do 5. razreda obvezna v spremstvu staršev ali odrasle osebe.

Prijave do petka (med 18:00 do 21:00):

Sandi Nabergoj Marko Nabergoj
041 961 598 040 172 164

Lepo vabljeni!

Powered by WordPress | Designed by: Best SUV | Thanks to Toyota SUV, Ford SUV and Best Truck