Raziskovalni izlet: Šilentabor, Primož, Park vojaške zgodovine Pivka

Nedelja, 8. april ob 8:30 iz Podnanosa

Šilentabor je bil kot ena najbolj izpostavljenih strateških točk na širšem območju Postojnskih vrat poseljen že v prazgodovini, ter tudi za časa Rimljanov in v pozni antiki, o čemer pričajo tudi ostanki cerkve pod današnjo cerkvijo Sv. Martina. Po nekaterih domnevah naj bi tu stal celo antični Stridon, rojstno mesto sv. Hieronima, enega največjih cerkvenih učiteljev. Šilentabor nad Zagorjem je v času turških vpadov postal eden največjih utrjenih kompleksov na Slovenskem. Domačini so začeli že v drugi polovici 17. stoletja zidovje uporabljati za žganje apna, dokončno pa naj bi utrdbo razdejali Francozi.

Primož nad Pivko (718 m) je bil kot pomembna strateška točka utrjen že v železni dobi. V 30-tih letih 20. stoletja so Italijani na vrhu Primoža zgradili veliko podzemno utrdbo, ki je bila ena najbolj utrjenih točk v vzhodnem delu Alpskega zidu. Utrdba na Primožu ima skupaj 471m podzemnih rovov, ki so vkopani v živo skalo ter zglajeni z betonom. V bojnih blokih je bilo 5 topov 75 mm in več strojnic. Utrdbe v Alpskem zidu so med seboj komunicirale preko sistema fotofonike, pri katerem se zvočni signali prenašajo preko infrardečih žarkov.

Park vojaške zgodovine Pivka je nov in hitro razvijajoč se muzejski turistični center. S pestrostjo eksponatov in bogastvom zbirk prinaša obiskovalcem edinstven vpogled tako v nacionalno, kot v svetovno zgodovino. Novost: te dni so postavili simulator letenja z vojaškim letalom – lahko se boste preizkusili.

Cena ogleda 5€ na osebo (otroci in odrasli);
za morebiten vstop v podmornico pa še doplačilo: otroci 2€, odrasli 4€.
Zelo ugodna varianta glede na redne cene!

Za muzej smo si rezervirali cca. 2 uri.

Hoje ne bo prav veliko (3 ure), zato je pohod primeren za družine, osnovnošolce in vse, ki imajo v sebi raziskovalnega duha. Domov se vrnemo okrog 16:00.

Cena prevoza: odrasli: 10€, dijaki, študenti: 5€, otroci: brezplačno

Prijave sprejema Milan Bratož do četrtka na 031 812 474.

Raziskovanje bosta vodila: Milan Bratož in Marko Nabergoj

Powered by WordPress | Designed by: Best SUV | Thanks to Toyota SUV, Ford SUV and Best Truck