Raziskovalni izlet: Rakov Škocjan, Unška koliševka in Planinska jama

Nedelja, 2. april ob 8:30 iz Podnanosa

Rakov Škocjan je čudovita kraška dolina med Cerkniškim in Planinskim poljem. Izoblikovala jo je reka Rak, ki izvira iz Zelških jam, pol tretji kilometer teče po površju in nato zopet ponikne v Tkalci jami. Celotno območje je polno kraških pojavov, po dolini pa je urejena naravoslovna učna pot, ki nas popelje po enkratnem naravnem okolju. Vrhunec obiska je ogled Velikega in Malega naravnega mostu. Rakov Škocjan je razglašen za krajinski park.

Unška koliševka. V gozdovih planotastega kraškega sveta, povsem v bližini nekdanje Rapalske meje med Planinskim poljem in Rakovim Škocjanom, najdemo več kot 100 metrov globoko in okoli 150 metrov široko udorno jamo. Gre za naravni spomenik, v katerem domuje več ogroženih rastlinskih in živalskih vrst. Glavna zanimivost so podzemni vojaški bunkerji, ki se raztezajo ob tej kraški kotanji in se končajo celo sredi prepadov udorne jame. Zgradili so jih italijanski vojaki med obema vojnama, ki so to takratno obmejno, najlažje prehodno območje za prehod s Primorske v Ljubljansko kotlino zelo utrdili. Zgradili naj bi kar 15 km rovov, vendar so jih kasneje zalili z vodo in zabetonirali, tako da nam je za ogled ostalo »le« 1,5 km.

Planinska jama je izvirna kraška jama, ki se odpira na severnem obrobju Planinskega polja, v neposredni bližini naselja Planina. Sestavlja jo 6,65 km podzemnih rovov in je del Postojnskega jamskega sistema. S Postojnsko jamo jo povezuje podzemna reka Pivka, ki priteka v Pivški rokav Planinske jame, z Rakovim Škocjanom pa reka Rak, ki ponika v Tkalca jamo in podzemno priteka v Rakov rokav Planinske jame. Oba vodna toka se v Planinski jami, približno 300 m za vhodom, združita. Gre za eno največjih podzemnih sotočij v Evropi. Tu prebiva tudi človeška ribica, katero bomo videli, lahko pa se bomo udeležili tudi predavanja o tej skrivnostni jamski živalici, ki bo potekalo v Ravbarjevem stolpu.

Planinsko jamo si bomo ogledali ravno na »dan odprtih vrat« zato je vstop brezplačen.
Jamarji pa se priporočajo za prostovoljne prispevke. (Priporočen znesek: odrasli 2 – 3€, dijaki, študenti: 2€, €, otroci: 1-2€)

Hoje ne bo prav veliko (do 10 km), zato je pohod primeren za družine, osnovnošolce in vse, ki imajo v sebi raziskovalnega duha. Domov se vrnemo po 17. uri.

Obvezna oprema: planinska obleka in obutev, svetilka!

Cena:

odrasli: 10€,
dijaki, študenti: 5€,
otroci: brezplačno

Prijave sprejema Miha Božič do četrtka na 040 846 279.

Raziskovanje bosta vodila planinska vodnika: Miha Božič in Marko Nabergoj

Powered by WordPress | Designed by: Best SUV | Thanks to Toyota SUV, Ford SUV and Best Truck