Igmanski marš

Igmanski marš je bil najpomembnejši pohod med drugo svetovno vojno na ozemlju bivše Jugoslavije, na katerem so si partizani v dramatičnih razmerah ( – 32°C) s pogumom in mesebojno pomočjo izborili pot na osvobojeno ozemlje.

Po točno 75. letih smo se na lep sončen dan podali na pot številni pohodniki (okrog 5.000), med njimi nas je bilo iz Slovenije preko 250, ki smo obujali spomine na čase »bratstva i jedinstva« in čeprav danes živimo v zelo različnih državah je med nami prijateljstvo mogoče. Sam sem se kot predstavnik PD Podnanos – s polnimi pooblastili predsednika Sandija 😉 pridružil našim pobratenim planincem iz PD Zlatni lilijan iz Sarajeva: predsednik Sado Šatrović, sekretar Zakir Šogolj in Husein Šabič (PR) in številni drugi… Kovali smo načrte za naše letošnje skupne poti: konec avgusta bomo izvedli skupni pohod na Krn.

Za številčno uravnoteženje članov obeh društev in popolno presenečenje sta poskrbela dva naša stara člana: Tina in Zdravko Furlan iz Podrage. Kar nisem mogel verjeti, da sta res onadva, ko sem ju zagledal v tisti množici. Lepo je srečati domačega človeka daleč od domovine, še posebej pa takega s katerem si doživel veliko lepih trenutkov v naših in tujih gorah. Da se ti orosi oko.

Po manifestaciji se je druženje nadaljevalo ob pasulju in ob zvokih harmonike ter razigranem plesu bosanskega kola.

Marko Nabergoj


Powered by WordPress | Designed by: Best SUV | Thanks to Toyota SUV, Ford SUV and Best Truck