Idrijski vihar znanja na 30. tekmovanju Mladina in gore v Podnanosu

Če je 26. januarja burja na Nanosu oslabela, pa je na jubilejnem 30. državnem tekmovanju Mladina in gore v Podnanosu zavel idrijski veter, pravzaprav kar vihar znanja, saj so ekipe Planinskega društva Idrija pometle s konkurenco. Osnovnošolski državni prvaki so postali Prfarski štruklevci iz Spodnje Idrije pred drugouvrščenimi Košutarskimi gaunarji iz Tržiča in Litijskimi orli na tretjem mestu, srednješolska odličja so si razdelili Idrijci: Dva strašna majstra, Beli ženi in Gorske zjale.

Podnanos je bil zadnjo januarsko soboto pravo mravljišče mladih planincev in njihovih mentorjev na 30. državnem tekmovanju Mladina in gore, najbolj uveljavljeni planinski preizkušnji za mlade iz znanj, veščin in izkušenj z vseh področij in oblik planinskega delovanja, ki že tri desetletja osnovnošolce pripravlja na varnejši in samostojen obisk gora, letos pa so četrtič svoje poznavanje planinstva pokazali tudi srednješolci. Mladina in gore ni zgolj tekmovanje, ampak tudi priložnost za druženje in pridobivanje planinskega znanja za življenje, ki so ga mladi planinci iz vse Slovenije veliko pokazali že na regijskih tekmovanjih novembra 2018 v Račah, Spodnji Idriji in Semiču. V kraju lanskih zmagovalk, kjer sta sobotni utrip narekovala občudovanja vredno planinsko znanje in dobra volja več kot 120 tekmovalcev, so jubilejno 30. državno tekmovanje MIG Podnanos organizirali Planinska zveza Slovenije, Mladinska komisija PZS, Zavod za šport RS Planica, Planinsko društvo Podnanos in Osnovna šola Draga Bajca Vipava, podružnica Podnanos.

Finale 30. državnega tekmovanja Mladina in gore v Podnanosu (foto Manca Čujež)

 

Za prisrčen kulturni uvod v tekmovanje so poskrbeli otroški pevski zbor POŠ Podnanos in mlada kitarista pod vodstvom Vide Trošt Vidic, z organizacijo tekmovanja pa je dihal ves kraj. Tekmovalce so pozdravili podpredsednik Planinske zveze Slovenije Roman Ponebšek, župan občine Vipava Goran Kodelja,ravnateljica OŠ Draga Bajca Vipava Mojca Pev, predsednik Planinskega društva Podnanos Sandi Nabergoj, načelnica Mladinske komisije PZS Ana Suhadolnik in dolgoletna koordinatorica tekmovanja Brigita Čeh, ki je ob jubileju izpostavila: “Slovenci smo gorniški narod in s tekmovanjem Mladina in gore že otrokom približujemo planinstvo kot način življenja. Že družine obiskujejo gore, osnovnošolci se vključijo v planinske krožke, veliko jih potem postane mladinskih voditeljev in tako ostaja povezava med šolo in planinskim društvom, to so prihodnji vodniki PZS. Tako se kali planinski kader, saj se zavedamo, da je varnost v gorah na prvem mestu. Planinsko mladež je navdušila tudi skrita gostja – športna plezalka Vita Lukan, ki je poudarila, da za njenimi uspehi stojijo talent, vztrajnost in trdo delo.

 

Planinsko mladež je navdušila skrita gostja – športna plezalka Vita Lukan (foto Manca Čujež)

 

Štiričlanske ekipe osnovnošolcev in dvočlanske ekipe srednješolcev so tekmovanje začele dopoldne s testi iz planinskega znanja, ki so ga mladi pridobivali v planinskih krožkih in med udejstvovanjem v planinstvu. V finalni del državnega tekmovanja za osnovno šolo se je uvrstilo šest najboljših ekip, ki so v finalu v obliki kviza odgovarjale na vprašanja iz Planinske šole in dodatnega gradiva o športnem plezanju, mednarodni organiziranosti planinstva in Nanoški planoti, znajti so se morale tudi v praktičnih nalogah iz prve pomoči in branja planinskega zemljevida.
Za naslov državnih prvakov se je v osnovnošolski kategoriji potegovalo 24 ekip, šesterica najboljših v finalu v živo, ki je bil zahteven zalogaj znanja za vse zbrane. Zmage so se veselili Prfarski štruklevci (PD Idrija, OŠ Spodnja Idrija), ki so ugnali Košutarske gaunarje (PD Tržič, OŠ Tržič) na drugem in Litijske orle(PD Litija, OŠ Litija) na tretjem mestu. Četrto mesto si je priborila ekipa Moč iz Hoč (PD Fram, OŠ Dušana Flisa Fram), na peto so se uvrstile Preluknjane čutare (PD Postojna, OŠ Miroslava Vilharja Postojna) in na šesto Zobl, zobl pa lük (PD Ljutomer, OŠ Ivana Cankarja Ljutomer).

Osnovnošolski zmagovalci 30. državnega tekmovanja Mladina in gore, ekipa Prfarski štruklevci iz PD Idrija, z mentorjem Nacetom Breitenbergerjem, koordinatorico tekmovanja Brigito Čeh, podpredsednikom PZS Romanom Ponebškom in načelnico Mladinske komisije PZS Ano Suhadolnik (foto Manca Čujež)

Ponosni osnovnošolski državni prvaki Ajda ŠtucinZala LapajneMatic Rupnik in Aljaž Brus, ki so si nadeli ime Prfarski štruklevci, na tekmovanju MIG sodelujejo šele drugo leto, pa so že posegli po najvišji lovoriki. “Talenti pač!” so se pošalili in resneje razložili: “Skupaj z učiteljico Lali in mentorjem Nacetom smo vložili veliko truda v pripravo na tekmovanje. Največji izziv nam je bila prva pomoč – a če imaš voljo, se vsega naučiš! Hodimo tudi na planinske izlete, tabore in zimovanja, tisto znanje nam pride prav tudi na tekmovanju, po zmagi pa imamo zdaj še več veselja do planinstva.”

 

Drugouvrščeni osnovnošolci Košutarski gaunarji iz Tržiča in Litijski orli na tretjem mestu (foto Manca Čujež)

 

Na četrtem tekmovanju Mladina in gore za srednješolce se je v Podnanosu pomerilo 16 srednješolskih ekip. Sedmerica najboljših je v ločenem finalu skozi težje praktične naloge pokazala znanje iz prve pomoči, orientacije in planinstva od A do Ž. Tudi letos so bili nepremagljivi tekmovalci iz PD Idrija, ki so se znova veselili prvih treh mest: zmagala sta Dva strašna majstra, drugi sta bili Beli ženi in tretji dvojica Gorske zjale. Četrto mesto si je prislužila ekipa Planinec Barbapapa (PD Bled), peto Diagonalista (PD Idrija), šesto domačinki Nanoške zmagovalke (PD Podnanos), sedmi pa je bil Glupi duo Lama (PD Litija).
Dva strašna majstra, srednješolska zmagovalca Andrej Erjavec in Jošt Rovtar, sta stara znanca MIG-a, letos pa prvič povsem na vrhu; Andrej je bil pred leti že v ekipi osnovnošolskih državnih prvakov. “Škoda bi bilo, da ne bi izkoristila vsega z leti pridobljenega znanja, zato na tekmovanje prihajava tudi kot srednješolca. Vesela sva zmage! Idrijske ekipe sicer tekmujemo med sabo, a to ni neko resno tekmovanje, pomembneje nam je, da smo prijatelji in kot skupina dosežemo dober rezultat. Udeležujeva se tako tekmovanja kot taborov in zimovanj, kjer lahko uporabiva praktično znanje. Izkušnje so največ vredne in stvari si lažje zapomniš, če jih vidiš in doživiš,” sta bila enotna idrijska mladeniča.

Preverjanje praktičnega znanja iz prve pomoči – položaj za nezavestnega – v finalnem delu tekmovanja (foto Manca Čujež)

Idrijske ekipe se pod vodstvom neumornega mentorja Naceta Breitenbergerja, tudi predsednika PD Idrija, tekmovanja Mladina in gore udeležujejo že petnajst let, z velikimi ekipnimi uspehi pa iz leta v leto dokazujejo, kako pomembni so sodelovanje, znanje in izkušnje: “Zelo sem vesel, da smo zmagali z osnovnošolci iz Spodnje Idrije, kjer smo na novo oblikovali ekipo, uspešno in zagnano delali in mislim, da je to velika nagrada za te planinčke. Srednješolci, ki so bili na prvih treh mestih, so že tretji oz. drugi letnik srednje šole, že zdaj so med njimi štirje mladinski voditelji in upam, da bodo tudi naši planinski vodniki. Čeprav so naša glavna dejavnost pohodi, izleti, tabori, zimovanja in skoznje spoznavanje narave in gora, je tekmovanje Mladina in gore kot malce popra v planinstvu, da preverimo, kje bi še morali kaj pridobiti. Če samo pomislimo na vsebine iz prve pomoči, opreme in drugega, nam lahko pridejo še kako prav, ne le v gorah, ampak vsak dan, saj skozi tekmovanje pridobivamo znanje za vse življenje.”

V srednješolski konkurenci znova nepremagljivi Idrijci z mentorjem Nacetom Breitenbergerjem na čelu (foto Manca Čujež)

 

Teoretična vprašanja in praktične naloge pripravljajo poznavalci s pestro paleto planinskih znanj in izkušenj z željo, da bi tekmovalci znali pridobljeno znanje izkoristiti za samostojno in čim varnejše gibanje v gorah. Letos so nad njimi bdeli Nina RmanDamjan OmerzuJanja StoparUroš KuzmanMonika Korenč in Bojan Rotovnik. Najboljše ekipe so bile nagrajene s planinskim taborom v Planinskem učnem središču Bavšica, pokali in medaljami, vsi sodelujoči pa s praktičnimi nagradami. Na literarnem natečaju z naslovom Planinam v pozdrav sta se izkazala Asja Hozjan iz Ljutomera in Jure Čibej iz Idrije.

 

REZULTATI 30. MIG Podnanos – osnovnošolci

REZULTATI 30. MIG Podnanos – srednješolci

 

Iskrene čestitke mladim tekmovalcem in njihovim mentorjem!
Manca Čujež, PZS
Medijske objave:

Vir: https://mk.pzs.si/novice.php?pid=13150
Powered by WordPress | Designed by: Best SUV | Thanks to Toyota SUV, Ford SUV and Best Truck