40 let delovanja Planinskega društva Podnanos

Začelo se je torej pred 40 leti. Skupina ljubiteljev gora in narave se je odločila in ustanovila Planinsko društvo Podnanos. Ustanovni občni zbor je bil 11. decembra 1982 v mali dvorani kulturnega doma. Udeležilo se ga je 40 ljudi, med njimi tudi predstavnik Planinske zveze Slovenije.

Vse od takrat v planinskem društvu organiziramo izlete, pohode od domačih, okoliških gričev in hribov, pa vse do evropskih vršacev; tradicionalne akcije, kot sta pohod po Vojkovih poteh in gorski tek na Nanos v spomin Fabjanu Furlanu. V letu 2022 smo organizirali že 37. planinski tabor za osnovnošolske otroke in 10. družinski tabor. Otroke vključujemo v planinske krožke, tekmovanja in druge aktivnosti. Ne smemo pozabiti na različna izobraževanja in usposabljanja, ki jih redno opravljajo naši vodniki in drugi člani društva. V društvu je zelo pomemben mladinski odsek, ki deluje že skoraj od ustanovitve društva. Imamo tudi markacijski odsek, v zadnjem času pa še zelo aktiven vodniški odsek.

V spomin na 40 letno prehojeno pot smo v začetku decembra 2022 pripravili tridnevno praznovanje.

V petek, 9.12.2022, se je v Kulturnem domu v Podnanosu zbralo preko 100 ljudi, ki so prisluhnili sedmim domačim predavateljem. Vsak od njih je pripravil krajše predavanje o lastnih planinskih doživetjih oziroma s planinstvom povezanih osebnostih. Za uvod v večer planinskih doživetij je Ljubo Meden ob projekciji diapozitivov predstavil svoj zadnji vzpon na Triglav, sledil mu je Marko Nabergoj s predstavitvijo Valentina Staniča kot idola za nekatere podvige PD Podnanos, kot tretji se je Stojan Vitežnik spominjal sodelovanja našega društva s pobratenim planinskim društvom iz BiH, edina ženska večera Nevenka Semenič je opisala svojo izkušnjo z odpravo na Damavand – najvišji vrh Irana, s krajšim filmom nas je Simon Vidmar odpeljal na 4 različne celine in predstavil svojih 5 najvišjih vzponov, sledil mu je Tine Božič, ki je s svojo mladostniško razigranostjo občinstvu predstavil številne lastne planinske podvige, za zaključek pa je za nostalgično počutje mnogih v dvorani poskrbel Adam Žvanut, ki je obudil spomin na društveni izlet na Mont Blanc v letu 1995. Večer se je zaključil ob klepetu in žlahtni kapljici domačega vinarja Aleša Bratoža.

V soboto, 10. 12., se je na slavnostni prireditvi zbralo kar 170 ljudi. Prireditev v čast počastitve 40-letnice se je odvijala v prostorih Kulturnega doma. Začelo se je z nagovorom predsednika društva Boštjana Nabergoja, predstavnice PZS ter namestnice predsednice MDO Primorske Maruške Lenarčič ter župana občine Vipava Antona Lavrenčiča. Sledila je zahvala prvim odbornikom in ustanoviteljem društva, za dolgoletno in predano delo v društvu pa so priznanje prejeli Irma Božič, Elena Kodre Nabergoj, Nataša Torkar Fabčič, Sandi Nabergoj in Elvis Krečič. Osrednji in še posebej svečan del prireditve je bilo razvitje prvega društvenega prapora, ki so ga v dvorano prinesli člani društva Janez Božič, Ivan Kodre, Stojan Vitežnik in Jurij Koritnik. Praporščak je postal Simon Marolt, pomočnik praporščaka pa Jože Kodre. Uradni del kulturnega programa se je zaključil s predvajanjem polurnega dokumentarnega filma o 40-letnem delovanju PD Podnanos, ki so ga s skupnimi močmi pripravili člani društva, za glavni del projekta pa sta zaslužni Marjetka Frelih in Laura Vitežnik. Sledila je še pogostitev in druženje ob živi glasbi ansambla Šembidci.

Ker pa pravega planinskega praznovanja ni brez pohoda, se je v nedeljo, 11. 12., 25 planincev odpravilo na pohod po domačih stezicah. Štiri vodnice, Barbara Jež, Nataša Torkar Fabčič, Maja Koritnik in Andreja Semenič, so udeležence iz placa v Podnanosu popeljale skozi Poreče čez »Tabor« do Podbrega in prek Škrl do Sv. Trojice. Sledil je spust v Orehovico in čez Šinje brdo nazaj v Podnanos, kjer smo se pogreli s čajem in kuhanim vinom. Vreme sprva res ni bilo idealno, saj smo pohod začeli z dežniki nad glavo, vendar nas je na poti proti Sveti Trojici presenetil sneg in pričaral pravo zimsko idilo.

Z gotovostjo lahko rečemo, da smo našo 40 letno pot obeležili več kot uspešno. Velika zahvala gre vsem, ki ste pomagali pri organizaciji ter vsem, ki ste se dogodkov udeležili in praznovali z nami. Hvala tudi donatorjem, ki ste prispevali k izdelavi prapora. In nenazadnje hvala vsem, ki čutite Planinsko društvo Podnanos za svoje društvo in s tem podpirate naše delovanje.

Lepo je iti v hribe sam, še lepše v dvoje, a najlepše skupinsko s Planinskim društvom Podnanos! Zato… Gremo skupaj v hribe!

 

Marjetka Frelih

 


 

 

Powered by WordPress | Designed by: Best SUV | Thanks to Toyota SUV, Ford SUV and Best Truck