Vabimo na Otmarjevo pot

Planinsko društvo Podnanos vabi na zahteven vzpon po novi »ferati« imenovani:

Otmarjeva pot

nova zelo zahtevna planinska pot na na Gradiško turo

Nedelja, 9.6.2019 ob 16:45 v Podnanosu

ali ob 17:00 na Gradišču – kamp Tura

Otmarjeva pot je daljša in tehnično zahtevnejša kot Furlanova.  Je pa mogoče najtežji del obiti. V vsakem primeru bomo zadovoljni tudi s spremstvom po stezi obhodnici, če bo za koga Otmarjeva pot prezahtevna.  Dobrodošli tudi tisti,  ki ste morda že obiskali Otmarjevo pot, saj nam boste v dragoceno pomoč.

Obvezna oprema: pas, čelada, samovarovalni komplet, rokavice… (oprema naj bo nastavljena  že doma!)

 

Lepo vabljeni!

Marko Fabčič
Alpinistični odsek
Vipava
Marko Nabergoj
PD Podnanos

Nova, Otmarjeva pot na Gradiško Turo je posvečena pokojnemu profesorju, prevajalcu, duhovniku in predsedniku PD Vipava Otmarju Črnilogarju (1931–1999). Prav Črnilogar je bil namreč pobudnik in ključni mož za postavitev obstoječe Furlanove poti na Gradiško Turo , ki letos obeležuje 50 letnico obstoja.

Otmarjeva pot je skladno z zakonom o planinskih poteh v katastru planinskih poti na Planinski zvezi Slovenije (PZS) kategorizirana kot zelo zahtevna planinska pot. Zaradi njene zahtevnosti se je treba na Otmarjevo pot odpraviti z ustreznimi izkušnjami za gibanje po zavarovanih planinskih poteh in ustrezno varovalno opremo. Za manj izkušene je priporočljivo, da se na pot podajo v spremstvu usposobljenega vodnika.

Dolžina same Otmarjeve poti znaša približno 450 metrov, višinska razlika med vstopom in izstopom iz nje pa 240 metrov. Vanjo so namestili okrog 420 metrov jeklenice (vključno s 70 metri jeklene vrvi za dostope), 220 vrvnih klinov za pritrditev jeklenice, 110 stopnih klinov, 30 klinov za pragove in 70 kilogramov rebrastega železa za utrjevanje poti.

Vstop v Otmarjevo pot se nahaja približno na polovici obhodnice (na nadmorski višini 480 m), priključek nazaj k obhodnici pa na nadmorski višini 708 m, torej okrog 50 višinskih metrov pod vrhom Ture. Po tej varianti se od izhodišča pri kampu do vrha Ture potrebuje 2 uri.

Nad celotnim projektom je bdelo Planinsko društvo (PD) Vipava, ki je v novo pot vložilo okrog 1500 ur prostovoljnega dela. S prvimi ogledi trase nove poti so v društvu začeli že spomladi 2017, s samo izdelavo poti pa novembra 2018. Vodji projekta sta bila izkušena alpinista in člana PD Vipava Jurij Nabergoj in Marko Fabčič, poleg njiju pa je v projektu sodelovalo tudi večje število članov društva in drugih prostovoljcev iz Vipave in okolice.

Projekt izdelave Otmarjeve poti je Občina Vipava finančno podprla v okviru lanskega in letošnjega proračuna, pri čemer se je občina letos vzporedno podala tudi v celostno ureditev parkirišča ob vznožju Ture oziroma ob Kampu Tura. Poleg finančnih sredstev je občina v projektu izdelave Otmarjeve poti poskrbela tudi za pridobitev naravovarstvenega soglasja (soglasja lastnikov, ARSO, DOPS, Zavoda za gozdove, Upravna enota Ajdovščina) Koordinator teh aktivnosti na občini pa je bil Marko Nabergoj, ki je bil pred tremi leti prvi pobudnik za postavitev te »ferate«.

Powered by WordPress | Designed by: Best SUV | Thanks to Toyota SUV, Ford SUV and Best Truck