Pohod Z Vertovcem v rojstni kraj slovenske himne

V soboto, 31. 1. 2015, sta TD Podnanos in PD Podnanos organizirala že tradicionalni 12. pohod »Z Vertovcem v rojstni kraj slovenske himne«. Letos je bil pohod še prav posebno zasnovan, saj smo praznovali 110 letnico uglasbitve Zdravljice. Verzi Prešernove Zdravljice so bili uglasbeni več kot 30-krat, ampak za slovensko himno je bila izbrana prav uglasbitev našega rojaka Stanka Premrla. Himna je glasbeni znak države, zato se himno lahko igra ali poje. Zavedati se moramo, da himne NI MOGOČE recitirati.

FMS_2534Ponovno smo se zbrali na Poljšakovi brajdi v Šmarjah in se peš podali do Jakulinov, rojstne hiše duhovnika Matija Vertovca.  Lastnika  sta nas prijazno sprejela, pogostila pohodnike ter nam predstavila domačijo, v kateri se je rodil duhovnik, vikar Matija Vertovec. Za njihovo gostoljubje se jim TD Podnanos iskreno zahvaljuje.

Pot smo nadaljevali po urejeni makadamski cesti pod Ostrim vrhom skozi Gaberje, kjer smo šli mimo cerkve sv. Martina ter se podali po gozdni poti na Erzelj. Na vrhu vasi, v cerkvi sv. Mihaela je župnik Ivan Furlan daroval sveto mašo za vse pohodnike in ostale navzoče. S petjem so mašno daritev obogatili pevci  moškega pevskega zbora iz Podnanosa, ki nosijo ime po vikarju Matiju Vertovcu.

Po končani sv. maši smo se sprehodili še do kmetije Volk, kjer smo degustirali njihovo žlahtno kapljico in domače dobrote. Pot smo nadaljevali pod FMS_2524Obeluncem na Goče,  kjer smo se na Furlanovi kmetiji še  fizično okrepčali s toplo malico. Nekateri so se tam poleg sprehoda v naravi sprostili tudi v ritmu polk in valčkov dveh članov ansambla Mladi Šembidci.
Del poti iz Goč do Podrage nas je vodil med vinogradi. Med potjo smo opazovali domačine, ki so že skrbno obrezovali vinsko trto. Marsikdo je ob opazovanju vinogradnikov pomislil tudi na dušnega pastirja, Vertovca, ki je učil vinogradnike, kako se obdeluje  vinsko trto in neguje žlahtno kapljico.

Ko smo pohodniki prispeli v Podnanos, smo si lahko v prostorih krajevne skupnosti ogledali razstavo Zdravljica. Razstava je bila doslej na ogled v Gorenjskem muzeju v Kranju in izpostavlja povezave med Prešernom in Matijo Vertovcem na eni, in v Podnanosu  rojenim Stankom Premrlom, na drugi strani.
Od Premrlove uglasbitve, ki je podlaga za slovensko himno, mineva 110 let. Avtorica razstave je  mag. Monika Rogelj iz Gorenjskega muzeja.

FMS_2933V vinski kleti Vidus v Podbregu, kjer smo tudi zaključili z našim prijetnim druženjem s pohodniki iz vse Slovenije, smo imeli v gosteh  Sandro Vučko, aktualno slovensko vinsko kraljico. Pohodniki smo jo z navdušenjem sprejeli medse. Seznanila nas je, da je to šele njen tretji nastop v vlogi vinske kraljice.  Svoj govor je namenila vzgoji vinske trte in potrpežljivosti, ki ji jo moramo nameniti, da si lahko vinsko kapljico natočimo v kozarec in z njo v družbi nazdravimo.

Pot, po kateri smo se tudi mi podali, je zagotovo velikokrat prehodil tudi sam Matija Vertovec.
Kljub slabemu vremenu v dneh pred pohodom, nam je bilo na dan pohoda vreme naklonjeno. Čeprav je  bilo mrzlo in so nas na začetku pohoda  pozdravile celo snežinke, so nas  med potjo ogreli tudi sončni žarki.

Cecilija Vitežnik
Foto: Jan Čermelj

Powered by WordPress | Designed by: Best SUV | Thanks to Toyota SUV, Ford SUV and Best Truck