IZLET V TUJINO: Bele in Samarske stene (1335m), Severni Velebit (1678m)

Vl Gorskem Kotarju se skriva ena izmed najbolj osupljivih pokrajin na Hrvaškem, Bele in Samarske skale. Tukaj se je narava v pravem smislu besede poigrala, ustvarjajoč neverjetne in fantastične oblike skal, ki v mnogo čemu prekašajo dela ljudskih rok. Na številnih mestih v Belih in Samarskih skalah štrlijo ostre in navpične oblike, včasih po 50 in več metrov v višino. Skalnati vrhovi so medsebojno ločeni z nešteto razpok, utorov, špranj in prepadov. Prav zaradi takšnega reliefa so Bele in Samarske skale izrazito nedostopne ter težko prehodno področje.

Glavna značilnost severnega Velebita je skalnati relief s številnimi zaobljenimi vrhovi, velikimi in majhnimi, pravilnimi ter nepravilnimi ponikvami in dolinicami, planinskimi livadami ter dragami. Premužićeva steza je bila urejena leta 1930 z namenom propagande pohodništva in je nedvomno najlepša steza za pešce na Hrvaškem, znana pa je po tem, da tudi obiskovalcem s skromnejšo fizično kondicijo omogoča lahkotno gibanje skozi najlepše dele Velebita.

Sobota 17.8.: Bele in Samarske stene
Odhod iz Podnanosa ob 4.30 izpred kulturnega doma. Vožnja preko Reke do Mrkopalja in naprej do vasi Tuk. Tam se po temni gozdni cesti odpeljemo do znamenitega 13. kilometra Begove steze (cesta, ki pelje iz Tuka v Jasenak) kjer se izkrcamo. Razdelili se bomo v dve skupini. Prva bo šla po lažji poti na vrh Samarskih sten in si ogledala Ratkovo sklonište, kasneje se bo povzpela še na vrh Bijelih sten. Druga skupina se bo podala v labirint južne skupine Samarskih sten, ter se po Vihoraškem putu (najtežja pot na Hrvaškem) povzpela na vrh Bijelih sten. Obe skupini se vrnejo na izhodišče kjer jih pobere avtobus. Čas hoje prve skupine je cca. 4h, druge skupine 6-7h. Sledi vožnja preko kraja Sv. Juraj in Krasno, do planinske koče Mrkvište, kjer bomo prenočili tam nam bodo planinci iz HPD Senj Zavižan pripravili večerjo.

Nedelja 18.8.: Severni Velebit-Primužičeva steza
Z avtobusom se odpeljemo slabih 10km po makadamski cesti proti planinski koči Alan, od tam se bomo po Premužičevi stezi povzpeli na Zavižan (najvišji vrh S. Velebita) in do koče na Zavižanu, kjer nas bo čakal avtobus in kosilo. Čas hoje cca 6h. Odpeljemo se zopet do kraja Sv. Juraj, kjer bo možnost kopanja v morju.
Vrnitev domov v nočnih urah.

Cena izleta 70€ (odvisno od udeležbe). V ceno je vštet avtobusni prevoz, zajtrk in večerja v soboto ter kosilo v nedeljo.

Število mest je omejeno na 35 udeležencev.

Oprema: Planinska oprema za sredogorje, planinski čevlji, vetrovka,topla oblačila, zaščita proti soncu, pohodne palice, hrana in pijača.
Za udeležence druge skupine na sobotni turi je obvezna uporaba čelade, in izkušnje za vzpenjanje po lahkem brezpotju, ki se dopolnjuje z lažjim plezanjem.
Poleg obvezne opreme ter osebnih stvari je nujno s seboj imeti članski i izkaznico s plačano članarino za tekoče leto, evropsko zdravstveno kartico.

Dodatne informacije in prijave: Miha Božič 040 846 279, TIC Podnanos, vsako soboto 8h-12h.

Obvezen je osebni dokument – osebna izkaznica ali potni list!

Powered by WordPress | Designed by: Best SUV | Thanks to Toyota SUV, Ford SUV and Best Truck